
Po 6 m (po wprowadzeniu bmk, jajek i glutenu)
Składniki:
• 250 g twarogu
• 2 jajka
• odrobina wanilii
• łyżka miodu lub innego słodzidła (ja pominęłam, bo polałam je lekko syropem)
• 2 łyżki maku (opcjonalnie)
• skórka z połowy cytryny (starta)
• łyżeczka cynamonu
• łyżeczka roztopionego masła
• 3-4 łyżki mąki pszennej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem i połączyć mikserem z jajkami. Dodać masło, słodzidło, mak, skórkę z cytryny i mąkę. Wymieszać. Masa powinna być gęsta na tyle, by placki nie rozpływały się na blasze. Nałożyć łyżką na wyłożoną papierem blachę i piec ok 30 min w 180 stopniach. W połowie czasu ostrożnie przewrócić.
Mleczno-malinowe żelki to 50 ml mleka + 50 ml soku z malin i 1 łyżeczka agaru .