
Uwielbiam racuchy! szczególnie te ze świeżych polskich jabłek prosto od gospodarza – lekko słodkich, lekko kwaśnych, takich wiecie, idealnych!
Po 6 m (po wprowadzeniu jajek, bmk i glutenu)
Składniki:
• 2 jajka
• łyżka miodu lub syropu (u mnie daktylowy)
• 1 i 1/3 szklanki maślanki
• łyżeczka sody
• 2 jabłka
• szklanka mąki pszennej
• pół szklanki krupczatki
Przygotowanie:
Jajka ubić z syropem. Dodać maślankę, sodę, mąki i miksować jeszcze chwile już na mniejszych obrotach. Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ciasta, drugie pokroić w cienkie plasterki. Smażyć na patelni, po wylaniu ciasta na patelnie, ułożyć na wierzch cienkie plasterki jabłka i gdy placki się zetną, odwrócić. Uwaga, bo jabłka lubią się przypalać.