Po 12 m
Składniki:
• 500 g polędwiczki wieprzowej
• cebula
• 2 ząbki czosnku
Do marynaty:
• 4 łyżki oleju
• 2 łyżki miodu
• słodka papryka, pieprz, majeranek, czosnek
• łyżka sosu sojowego
Kopytka:
• 500 g ugotowanych i zimnych ziemniaków
• 1 jajko
• szklanka mąki + mąka po podsypania
Przygotowanie:
Przygotować marynatę. Umytą polędwiczkę w całości zamarynować i odstawić na godzinę do lodówki. Pokroić cebulę i zeszklić ja z czosnkiem na oliwie. Zdjąć z patelni. Polędwiczkę podsmażyć chwilkę na patelni i zdjąć. Na patelnie wlać trochę wody, by stworzył się sos. Mięso przełożyć do rękawa, przykryć cebula i dolać sos. Piec ok 50 min w 190 stopniach.
Później po wyjęciu mięsa, sosik przelać do garnka i zabielić śmietaną.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, Dodać jajko i mąkę i wyrobić. Uformować w ruloniki i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do wrzątku i gotować jeszcze 2-3 min po wypłynięciu.