Mus z pieczonego rabarbaru z cynamonem i kardamonem

przez Michalina

Dziś mam dla Was przepis nie na danie, ale pyszny dodatek do wszelkiego rodzaju dań! Do owsianek, placków, kaszek, kopytek, leniwych, naleśników i czego jeszcze dusza zapragnie! Albo do zjedzenia łyżką, o! Bo tak właśnie zjedliśmy mus, który nie zmieścił nam się w słoiczku. Mus wyszedł super i jest świetną, szybką alternatywą, gdy zalega Wam w domu rabarbar, albo jesteście tymi szczęśliwcami, którzy mają go na swoim ogródku. Ja postanowiłam, ze następną turę zapasteryzuję, bo naprawdę warto mieć takie skarby☺️

Składniki na jeden słoik (250ml) i trochę do zjedzenia łyżką:

• 10-12 łodyg rabarbaru
• 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
• 1,5 łyżeczki kardamonu
• 4 łyżki miodu
• odrobina wanilii


Przygotowanie:

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kawałki (takie ok 5 cm). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Posypać obficie cynamonem, kardamonem i polać płynnym miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 min. Po tym czasie rabarbar przełożyć do kielicha/miseczki. Dodać wanilię. Zblendować na bardzo gładką masę. Spróbować. Jeśli mus jest zbyt kwaśny, należy dodać więcej słodzika (miodu lub syropu z daktyli). Blendować jeszcze chwilę. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce (jeszcze nie wiem ile dni wytrzyma, i raczej się nie dowiem, bo szybko znika?)

#przepisyblw #blw #rozszerzaniediety #rabarbar

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz