Orkiszowe gofry z mascarpone i domowymi powidłami

przez Michalina

Uwielbiam takie chrupiące, jeszcze ciepłe gofry, do tego rozpływający się serek mascarpone i powidła… dobrze zacząć tak dzień.

Po 6 m (po wprowadzeniu laktozy, jajek i glutenu)

Składniki na ok 6 gofrów (moja szklanka ma 200 ml):

• 3 jajka
• 1,5 szklanki mleka
• 1,5 szklanki maki (ja dałam 3/4 szklanki orkiszowej i 3/4 pszennej)
• 2 łyżki słodzidła (ja dałam miód – miód po 1 roku życia)
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/3 szklanki oleju


Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszałam trzepaczką żółtka, miód, mleko i olej. Dodałam proszek i stopniowo tez mąkę. Na koniec dodałam ubitą pianę i wymieszałam łyżką. Piekłam dość długo w gofrownicy, by były chrupiące.


#po6#gofry#bmk#gluten#blw#przepisyblw

0 Komentarz
3

You may also like

Zostaw komentarz