Po 6 m
Składniki:
• 2 puszki białej fasoli
• 1 jajko lub 3 łyżki mielonego lnu w wersji wegańskiej
• 2 gruszki
• 1 cebula
• rozmaryn świeży
• 100 g orzechów włoskich
• Przyprawy: majeranek, lubczyk, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, pieprz zwykły + ja dodałam jeszcze mieszankę przypraw z cząbrem i tymiankiem
Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać gruszkę i chwile podsmażyć. Fasolę odcedzić i przełożyć do misy blendera. Dodać jajko lub mielony len, cebule i gruszkę i zblendować na gładką masę. Dodać przyprawy i wymieszać. Na dnie keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wysypać orzechy. Na to wylać masę, a na wierzchu położyć gałązkę świeżego rozmarynu. Piec w 180 stopniach przez ok 50 min. Podałam z bobem i chlebem.
#po6 #wegetariańskie #wegańskie