Drożdżowe bułeczki z makiem

przez Michalina

Po 6 m (po wprowadzeniu glutenu i bmk)

Składniki:

• 225 ml ciepłego mleka
• saszetka drożdży w proszku (niestety ze zwykłymi bez rozczynu się nie obejdzie)
• 2 łyżki maku
• 390 g maki pszennej
• szczypta soli
• szczypta cukru (może być ksylitol, brązowy albo zwykły)
• jajko do posmarowania na wierzchu


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać (mak tez, ma on być w środku bułek). Chwile wyrobić (u mnie trwało to 2 minuty) i odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 min w misce pod przykryciem. Po tym czasie uformować nieduże kulki i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Wierzch bułek posmarować jajkiem, a na środku bułki zrobić jakby przedziałek nożem. Piec 15 min w 200 stopniach. Podałam z masłem czosnkowym własnej roboty (czyli masło plus czosnek)

#po6 #bezjajek

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz