Kolorowa tarta warzywna

przez Michalina

Mam dziś dla Was nie tylko coś pysznego, ale także coś pięknego. Gdy wyjęłam tą tartę z piekarnika, pomyślałam, że kuchnia to sztuka. Kuchnia może być piękna, może być pasją, tworzeniem, wyrażeniem siebie. Przepis jest banalnie prosty, cały szkopuł tkwi w ułożeniu warzyw. Oto cała filozofia:)

Składniki na spód:

• 100g zimnego masła
• 200g maki pszennej lub orkiszowej
• 1 jajko
• odrobina cieplej wody

Wszystkie składniki ugnieść i wyłożyć nimi tortownicę (ważne by brzegi tarty były dość wysoko). Wstawić na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjąc i odstawić do przestygnięcia.

W miedzyczasie obrać:

• bakłażana
• dużą marchewkę
• cukinię umyć (można zostawić ze skórką)


Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokroić w cienkie paski za pomocą obieraczki. Układać kolejno od brzegu podpieczonej tarty: bakłażana, kilka liści szpinaku, marchewkę i cukinię. Między warzywa powciskać żółty ser. Warzywa posypać obficie ziołami. W miseczce wymieszać 2 jajka i polać nimi warzywa. Wstawić do piekarnika na ok 30 min.


#tarta
#blwprzepisy#przepisyblw#uwojtusianatalerzu#rozszerzaniediety

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz