Uwielbiam dania z piekarnika. Wszystkie! Przede wszystkim za to, ze nie trzeba nad nimi stać. Wrzucasz kilka składników do naczynia, zapiekasz i gotowe, a ze jestem zwolenniczka prostych i szybkich rozwiązań, to często tego typu dania serwuje rodzinie.
Po 6 m (po wprowadzeniu laktozy, glutenu)
Składniki:
• 300 g ugotowanego makaronu
• czerwona papryka
• brokuły (lekko podgotowane)
• por
• cebula
• ser (u mnie mozzarella)
• ricotta
• sos: śmietana 12% (200 ml), jogurt naturalny 200 ml, ząbek czosnku, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, cząber
Przygotowanie:
Śmietanę i jogurt przełożyć do miseczki i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Pora, cebulę i paprykę pokroić i wymieszać w osobnej miseczce. Przygotować naczynie żaroodporne i układać warstwowo: makaron, wymieszane warzywa, brokuły, sos, makaron, warzywa, brokuły, sos i na wierzchu posypać serem i miejscami dodać ricottę. Piec ok 30 min w 180 stopniach, aż ser się zarumieni.

