Po 12 m (kozi ser podajemy po roku)
Składniki na ciasto:
• 250 g maki pszennej
• 100 g masła
• 1 jajko
• szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotować farsz:
• 1 dynia (ok 1-1,5 kg)
• 200 ml śmietanki 30%
• 3 jajka
• pieprz, mieszanka ziół
• tymianek
Przygotowanie:
Dynię umyć i upiec. Obrać skórkę i zblendować na mus, zostawić dwa upieczone kawałki. Do puree dodać jajka, śmietanę i przyprawy (oprócz tymianku) i chwile blendować.
Ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10 min 180 stopni. Po tym czasie wyjąć, wylać farsz, ułożyć kawałki dyni, dodać trochę tymianku i wstawić do piekarnika na 30 min. Po 20 min dołożyć kozi ser.
