Tarta z porem, pomidorami, mozarellą i ricottą na buraczano-jaglanym spodzie

przez Michalina

Po 6 m (po wprowadzeniu glutenu, bmk i jajek)

Składniki na ciasto:

• 100 g masła
• 150 g mąki pszennej
• 100 g mąki jaglanej
• 25 ml soku z buraka lub saszetka buraka liofilizowanego
• opcjonalnie szczypta soli


Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 30 min, a następnie wyłożyć ciastem formę do tarty i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 10 min.
W międzyczasie pokroić: ✔️kawałek pora ✔️pół żółtej papryki ✔️mozarellę

Na podpieczone ciasto wyłożyć pora, paprykę, mozarellę, ricottę i całość zalać masą z ✔️4 jajek wymieszanych z ✔️2 łyżkami mleka i ✔️łyżeczką mieszanki ulubionych ziół lub po prostu ziołami prowansalskimi. Na wierzch ułożyć pomidorki i opcjonalnie posiekane orzechy włoskie. Piec ok 25 min w 180 stopniach.

#po6 #tarta

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz