Po 6 m (po wprowadzeniu bmk, jajek i glutenu)
Składniki:
• 300 g ugotowanych ziemniaków
• 250 g twarogu
• 1 jajko
• ok 1,5 szklanki maki pszennej
• 2 łyżki maku
Sos:
• 1 szklanka puree z dyni
• czubata łyżka mascarpone
• parmezan
Przygotowanie:
Ugotowane i zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, ser również. Dodać jajko, mąkę i mak. Wyrobić. Na blacie uformować z ciasta ruloniki i pokroić je na nieduże kopytka. Wrzucić do wrzątku i po wypłynięciu gotować jeszcze 4 minuty.
Dynię rozmroziłam i przełożyłam do garnuszka (1 szklanka dyni), dodałam czubatą łyżkę mascarpone i łyżeczkę mieszanki przypraw. Wyłożyłam na kopytka i posypałam tartym parmezanem.