Pannukakku czyli fiński pieczony naleśnik

przez Michalina

Czy to było dobre? Nie, to było przepyszne! Pyszne śniadanko z fińskim pieczonym naleśnikiem w tle, mascarpone i musem malinowo-jagodowym. No czad po prostu!

Po 6 m (po wprowadzeniu jajek, laktozy i glutenu)

Składniki na porcje dla 3 osób:

• 2 jajka
• 500 ml mleka
• łyżka miodu lub innego słodzidła
• 1,5 łyżki miękkiego masła
• 250 g mąki pszennej


Przygotowanie:

Jajka lekko ubić z miodem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Na blachę z piekarnika (tą dużą) wyłożyć papier do pieczenia. Na papier wylać masę tak, by była równomiernie na całej blasze. Masa powinna być dość rzadka. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 min. Wyjadą fale Dunaju, ale jakie piękne i smakowite!

Mus malinowo-jagodowy to po prostu podgrzane maliny i jagody wymieszane lekko łyżką.


#naleśnik#przepisy#blw#przepisyblw#uwojtusianatalerzu#laktoza

0 Komentarz
4

You may also like

Zostaw komentarz